månadsarkiv: januari 2019

Beslutsfällan genomskåda psykologin som styr dina val

Detta inlägg om boken Beslutsfällan innehåller annonslänkar till Adlibris.

Författare till boken är Arvid Jansson (civilingenjör) och Niklas Lange (psykolog och entreprenör). De delar krafterna som styr våra beslut som beslutsfällor. De är sex stycken uppmärksamhets, mönster, förlust, grupptryck, fördoms och begränsningsfällan. De styrker sin teser med universitetsundersökningar.

Beslutsfällan

Dagligvaruhandeln har en del att lär utav e-handeln som behärskar fällorna till att styra oss till köp. Klarna beskriv som ett praktexempel och de är ju bolaget löser många e-handlares betalningslösningar. Det gäller ju att besökaren slipper motstånd.

Låt dig inte luras nästa gång du klickar på köp, om du nu kan eller fastnar du för frestelser.

Beslutsfällan

Livsstilsbibeln – så skapar du din drömvardag

Detta inlägg om Livsstilsbibeln innehåller annonslänkar från Adlibris.

Vad jag lärt mig av boken är att njuta av vardagen och att omge sig med fina saker. Josefin Dahlberg och Vanja Wikström (författarna till boken) beskriver och ger exempel på hur du har löst sina problem i de kapitel de tar upp. Vanja som innan hon mötte Josefin ägnade sig åt musik och ehandel. Josefin har bland annat rest runt och följt modet i världen. Hon berättar öppen hjärtligt om sina tidigare alkoholproblem . Du får också efter varje kapitel i boken övningar och så har de en kom ihåg ruta.

De poddar på https://play.acast.com/s/josefinvanja

Vanja bloggar på https://blogg.mama.nu/vanja/

Josefin bloggar på https://blogg.mama.nu/vanja/

Livsstilsbibeln : så skapar du din drömvardag

En riktig feelgood bok.

Livsstilsbibeln

Odla

Detta inlägg innehåller annonslänkar till odla.nu.

Odla har ett brett utbud av fröer, växter, grönsaksplantor, buskar och träd. De har produkter som passar både nybörjare och mer erfarna odlare och trädgårdsmästare! Företaget startades 1998 i Sösdala så de har lång erfarenhet av e-handel.

Jag surfade till deras sida och klickade på inspiration. Tänkte att sidan inte fungerade. Skrollar du ner så får du massor av inspiration till både uterum, balkonger, trädgård, växthus och till inomhusmiljön.

De har även ett miljövänliga tips som att så i leveranskartongen för pelargoner. Andra miljövänliga tips är att så i toapappersrullar, äggkartonger eller varför inte göra egna krukor utav tidningspapper.

"Root trainers" av toa- och hushållsrullar och tidningspapper Foto: Bernt Svensson

Själv brukar jag så tomater och paprika i juicekartonger innan jag planterar ut dem i trädgården. Lycka till med ert odlande.

odla.nu

Chateau vadå för mig blir det naturvin i fortsättningen

Jag har av mina vänner blivit intutad med vilken kvalitet systembolaget borgar för tills jag läst boken Chateau vadå, nu blir det naturvin om det finns.

Detta inlägg innehåller annonslänkar för Adlibris

Systembolaget har kommit på att om man har ett slott på etiketten så borgar det för kvalitet. Idag kan du genom Google Maps surfa till producenten och konstatera att slottet bara finns på etiketten.

 

 

Jag trodde i min enfald att ett ekologiskt vin var ekologiskt hela vägen från producent. Det är bara odlaren som behöver följa de ekologiska lagarna. De kan sedan i framställningen tillsätta en hel del som jag ifråga sätter. Det finns krater inom vinindustrin som jobbar hårt inom E-U för att slippa lagstiftning om  innehållsförteckning på förpackningen. Öl och andra livsmedel måste uppge innehållet på sina förpackningar.

Vill man ha vad jag kallar ekologiskt vin så får ni köpa naturvin. Mats Nilsson har en bra sida om naturvin på https://www.naturvinsguiden.org/. Systembolaget har inte så mycket naturvin att skryta med än så länge.

Systemet anger på hyllkanten hur mycket socker ett vin innehåller. De presenterar i vilket fall som helst inte sulfithalten i vinet, vilket är viktigt för allergiker.

Jag fick även tips om orange vin då jag läste boken. Det är egentligen ett vitt vin som jäst med skalen. De kan även ha  lagrats på amforor. Det finns ingen lagstiftning om tillverkning av orange vin. Orage vin tillverkades redan för 7000 år sedan i Georgien. Idag tillverkas oranget vin i Georgien, Krotien och i vissa delar av Italien. Ska beställa orange vin nästa gång. Kanske det blir ett blogginlägg om vinet, vem vet.

Ladda hem appen Raisin från Google play. Där finns info om naturvin.

Jag är medlem i Äkta vara en förening mot matfusk som Mats Nilsson skapat. De korar varje år årets matbluff. Du kan surfa in och nominera någon ifall du har någon kandidat.

En blåsig höstdag åkte jag till Klippan för att lyssna på Mats Nilsson där han berättade om hur mycket konstiga ämnen som finns i glass. Det behövs ju egentligen bara 4-5 stycket. Rekommenderar er att lyssna på Mats föreläsningar. Nu är det ju några böcker sedan som jag lyssnade på honom. Vill ni läsa mer om fuskmat så surfa till Böcker av Mats Nilsson

Bloggen kommer att få en ny inriktning

Tack alla goa läsare som har tålamod. Denna blogg har handlat om allt möjligt. Senaste inriktningen var jobbsök då jag var arbetslös. Jag jobbar sedan ett halvår som vårdbiträde på bemanningen i Helsingborgs stad. Vilket innebär att jag arbetar på olika vårdboenden i staden.

Nu kommer jag istället att skriva om hållbarhet och även om hållbara investeringar.

Ibland ställer hållbarhet samvetet på prov som att jag till exempel ska resa till Borneo för att besöka regnskogar som behövs räddas.

Ja vi får se vad hållbarhetsbloggandet tar en i världen

Blocket jobb

Först vill jag berätta att inlägget innehåller annonslänkar för Blocket jobb.

 

Blocket Jobb för företagare

Genom att annonsera på Blocket kan du nå både aktiva och passiva jobbsökare i hela landet. Blocket har hundratusentals unika besökare varje vecka.

Hur gör man

  • Surfa till Blocketjobb.se
  • Klicka på ”För rekryterare”
  • Du kommer till en informationssida om olika annonspaket. Klicka på ”lägg in annons”
  • 1. Skriv in annonsrubrik 2. Beskriv jobbet 3. Hur du vill ha in ansökningarna
  • Fyll in dina kontaktuppgifter
  • Granska
  • Välj annonstyp
  • Klart

Ett plus är att din jobbannons synas på flera andra Schibsted ägda siter. Lycka till med dina rekryteringar.

Blocketjobb.se

För arbetssökande

Själv har jag varit arbetslös och då laddade jag hem apparna Platsbanken och Blocket jobb. Arbetsförmedlingen vill att man gör olika aktiviteter som man sedan skriver in då man lämnar in rapporten när månaden är slut.

 

Blocketjobb.se