månadsarkiv: juni 2021

Min datahistoria

Startade med Nitendo

Min datahistoria började nog med Nitendo och murarna Mario och Luigi. Det var sportlov och jag och min dotters pappa skulle jobba mycket den veckan.  Min dotter fick ett Nitendo av sin pappa. Jag var mycket kritisk men det dröjde inte länge förrän jag satt upp till två tre på natten för att komma vidare i någon av spelvärldarna. Till sist hade jag varvat spelet. Gissa om jag blev besviken över att prnsessan inte var större då man besegrat draken i sista världen. Då man varvat spelet blev alla figurer mycket agressivare. Senare köpte vi Nitendo 3. Då kunde man flyga och slå sönder saker med svansen.

Det följde ett annat spel med vårat första Nitendo. Det var ett spel där man skulle skjuta ankor. Missade man fick man ett förargligt Hahaha. Det dår Hahaha var irriterande så jag spelade inte det så mycket.

Datahistoria

Min datahistoria innehåller även Comendore (16 bitars om jag inte minns fel). Mitt favoritspel där var ett spel där man flög med en helicopter i bästa James Bond stil. Märkte att datorer var min grej så jag köpte en 8:88 då en väninnna skulle grader upp till 2:88. På den tiden så fanns det inte så mycket ikoner så för att logga in i bokföringsprogrammet så fick man skriva ”bokf ” som kod. I den tidens ordbehandlingsprogram fick man skriva:” ord” för att komma åt programmet. För att komma till hårddisken fick man skriva c:> och till disketten a:>.  Hade man två diskettstationer hette nästa b:> osv.

Ett år kom det bra med skattepengar så jag köpte en 4:88. Gissa om det kändes som ett lyft. Nu kunde man klicka på allt tack vare att det fanns ikoner. Dataskärmarna blev tjockare och tjockare. Fast disketterna hade blivit mindre. Jag kunde senare bygga ut till 20 minne. Det fanns så mycket att göra med datorn att det inte blev tid över för dataspel. Låter kanske tråkigt.

Internet historia

Var inne på Siba på Väla. Där hade de erbjudande om att man kunde köpa internetuppkoppling. Jag köpte ett paket med tele 2 abonemang. På den tiden fick jag ringa 040 som  var riktnummer till Malmö för att komma ut på nätet. Jag bodde i Helsingborg så det blev ganska dyrt att surfa på nätet. Färgen på bilder kom i olika skickt så det tog tid att ladda ner bilder. Internet var ganska gått på den tiden.

Det hände att dottern hade öppnat kuvertet med telefonräkning. Hon var rädd att hon skulle ha surfat för mycket. Hon klarade sig alltid med den budget som jag gett henne. Inte dåligt utav en tonårsdotter. Hon blev sur då jag ringde från jobbet och hon blev utkastad från internet. Surfade man på telefonabonemang och någon ringde i ett så bröts internetuppkopplingen. Tråkigt.

Mailhistorik

Min första mailadress var elsa.gunnarsson@mailbox.swipnet.se. Den ändrades senare till elsa.gunnarsson@mailbox.tele2.se. I februari kunde man få flytta över adressen till misshosting.se. för tele2 ville upphöra med sin mailserver. Något blev fel i flytten men det var mest spam som kom till den mailadressen. Det hade ju annars varit kul att ha kvar den mailadressen. Har haft flera mailadresser men en del har försvunnit när de företag jag haft dem på blivit uppköpta.

För att lära mig mer om datorer gick jag en kvällkurs på KomVux påMaria Park. Där lärde man sig lite om word, excel och internet.

Gissa om jag och min dotter blev glada då vi bodde i en Riksbyggen bostadsrätt och de erbjöd TV och internet genom Comhem. Nu kunde vi surfa hur mycket vi ville till ett fast pris.

Flyttade sedan till en husvagn för jag höll på att bygga ett hus. Då kunde jag få DSL som senare blev ADSL.

En morgon fanns en lapp i köket om att det fanns en lap i vardagsrummet. Blev lite irriterad får jag trodde att Uffe stavat fel och missata i p i ordet lapp. Gissa om jag blev glad då det stod en laptop av märket Dell i vardagsrummet. Är ni inne på min tredje Dell. Jag har haft en HP i emellan.

Efter 15 år så fick fastigheten vi byggde fiber från Öresundskraft Jag valde Bredband2 som leverantör

Det var en som gjorde skatteverksironi om att man skulle spara sina datorer i tio år. Det är inte därför som jag sparat mina. Har bara inte blivit fädig att åka till tippen. Åldern på datorerna äv från vänster till höger.

min datahistoria

Detta är min datahistoria. Nu återstår bara att se hur mycket mer man ska lära sig om datorer