Författararkiv: elsagunnarsson.se

God jul och ett gått 2024

Jag gillar som ni förstår snögubbar så varför inte ha en snögubbe som jul och nyårs hälsning. Denna snögubbe gjord av rundbalar stårpå vänster sida  ovanför italenska vägen innan man kommer upp till Boarp.

 

snögubbbe av rundbalar

Jag jobbar kvar som kundvärd på Pågatågen så det blev mycket resande i sommar. Vi hann ändå  med att göra en utflykt med husbilen till Steninge. Där startade Mariettes morfar Göstas Cafe. Cafeet är nu sålt och drivs i annan regi. Det är en fantastisk utsikt över havet från cafet.

 

Jag och Uffe var nere i Spanien i september. Det var nästan för varmt. Vi fick köra med aircondition innan vi lade oss. Det blev inte så mycket utflykter för Uffe har ett knä som behöver opereras.

Julen firar vi med Uffes familj i år.

Vi önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

 

 

Rosa Bandet firar 20 år 2023

Rosa bandet är en symbol som är internationell inom bröstcancer kampanjer. Eftersom det är 20-års jubleum har årets svenska Rosa Band är designat av 20 designers. De har fått skriva orden ”Tillsammans mot cancer” med egen handstil. Vilket gör att Rosa Bandet i år blir unikt. Bland årets desinger märks Amelia Adamo, Björn Ferry, Nour el Refai, Tareq Taylor och Tone Sekelius. Det finns även ett Rosa Bandet armband men det saknar text.

 

 

Kampanjen pågår under oktober varje år. Syftet är att samla in pengar för cancerforsking, sprida kunskap samt påverka beslutsfattare. De jobbar även preventiv genom att skapa information om bättre hälsa och på så vis minska chancen för cancer. Kampanjen har sedan starten 2003 samlat in över en miljard kronor.

 

Du kan köpa Rosa Bandet på ICA, Apoteket Hjärtat, Lindex, Interflora, Ellos, Nordic Wellness eller Rosa Bandets webshop

Jag har tidigare om åren Bloggat om Rosa Band på elsagunnarsson.se och blogg.tjanapengarpanatet.se

Gör som jag och min dotter köp rosa bandet. Min dotter köper även till sina barn för de har även små tuttar.

Rosa Bandet

Geografins makt : tio kartor som förklarar världen

Jag fick boktipset om Geografins makt : tio kartor som förklarar världen av Andreas Gustafssons youtubeklipp på Spara smartare med Nordnet. 

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Adlibris

I boken Geografins makt beskriver Tim Marshall hur världspolitiken styrts av geografiska förutsättningar och när kilonialmakterna drog gränser. De drog gränser utan att ta hänsyn till olika folkgrupper, religioner och språk och Geograiska gränser som floder, berg, hav, tillgång till råvaror och öknar.

 

Geografins makt : tio kartor som förklarar världen

Jag trodde på slutet av 1980 och 1990- talet att kalla krigets dagar var slut. Då föll Berlin muren och ryssarna drog sig tillbaka. Månge Sovjetiska stater blev fria länder. Idag är väldbilden en annan.  Boken finns med på New York Times bestsellerlista och sålt i över en miljon exemplar och nu finns den även på svenska.

 

Georgrafins makt

Digital panik: Få koll på läget!

I boken Digital panik ställer Judith Wolst frågan ”Vem har mest makt idag, en president över ett stort land eller Facebooks ledningsgrupper. Vad händer med världen just nu.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Adlibris.

 

Digital panik : Få koll på läget!

 

Boken gav mig mycket att fundera över. Hänger jag med i alla appar och sociala medier. Klart att jag inte gör. Jag har försökt prioritera.

Utvecklingen får snabbt och det påverkar oss människor. Boken ger vägledning till föräldrar hur man ska hantera internet tillsammans med barnen. Den tar även upp hur det digitala påverkar vår hälsa, relationer och  jobb.

I boken finns även arbetsuppgifter där du kan fundera mera på din hållning till din digitala verklighet.

 

Digital panik

Badfluence av Julia Lundin och Yasmine Winberg

Badfluence gjorde att jag fick en annan syn på influenser. Sociala medier prioriterar inte alltid betalda inlägg. Isabella Löwengrip får till exempel fler visningar om hon går till biblioteket med sina barn än om gör betalt inlägg får någon produkt.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Adlibris.

Joakim Lamotte tidigare SVT anställd kallade sig först feminist, kanske det gick hem hos männen. Han tjänar sina pengar genom läsarnas Swishbidrag. Han har skapat ordet Swichjournalist.

 

Badfluence : makt, miljoner och halvsanningar i sociala medier

Inflenser äv vår tids nya idoler och våra minst granskade makthavare. De kan köpa följare. Deras marknad har vuxit till en miljardindustri, men till vilket pris+?

Efter att ha läst boken har jag en annan syn på influenser. Det kanske du också får efter att ha läst boken.

Badfluence : makt, miljoner och halvsanningar i sociala medier

Spara med glädje av Karin Sjöblom

Karin Sjöblom som skrivit boken ”Spara med glädje” lyssnde jag på då Aktiespararna i Helsingborg inbjudit henne till ett arrangemang på hotell Marina Plaza. Det var en pigg dam över de 80 som hade kolll på aktier. Hon berättade att hon fött sina barn under tiden hon bodde i Helsingborg. Karin är född i Umeå trakten och bor numera i Växjö. Nu var det ju boken jag skulle skriva om.

Detta linlägg innehåller affiliatelänkar till Adlibris.

Det märks att Karin varit lärare. Hon skriver kort, koncist och lättfattligt om de olika ämnena inom sparområdet. Det är den mest lättlästa boken om ekonomi som jag läst. Inte mycket konstiga facktermer som många män svänger sig med.

 

Spara med glädje! : ett framgångsrecept

Förutom att hon skriver böcker så är det hon som står bakom Akiteinvests hållbarhetsprofil på Instagram. Hon åker även runt och har förläsningar om aktier. Pengarna som hon för in för sina föreläsningar går till läkare utan gränser. Hon har utsetts till årets sparprofil av tidningen Affärsvärlden.

Vill du bli pigg och allert som gammal. Gör som Aktiestinsen Lennart Israelsson och Karin Sjöblom ägna dig åt aktier så finns det riska att chanserna ökar.  Lycka till med läsandet.

Spara med glädje! : ett framgångsrecept av Karin Sjöblom

 

En vinkning betyder så mycket

Då jag och min dotters far var ute och åkte med båten på Lagan så fick vi ofta  en vink från andra  Svensson som var ute med sin båt. Trevligt tyckte vi.

Några år senare fick Göran jobb på lokaltrafiken i Helsingborg. Chafförerna på lokaltafinen vinkade på varandra då de möttes i på de olika gatorna i stan. Undrar fall de vinkade på SJ:s busschaufförer. Ja SJ hade bussstrafik på den tiden.

Jag har skaffat en husbil. Då jag skulle köra till jobbet första dagen med husbilen var det en förare i en annan husbil som vinkade till mig. Det var jätte trevligt att någon vinkar till en klockan sex på morgonen. Självklart vinkade jag tillbaka.

Jag och min syster åkte till Kebnekaise. Vi vinkade tillbaks till alla de som vinkarde på oss.  Det blev även till att vinka fram de som ville gå över gatan och vinka fram andra trafikanter så det blev lättare att svänga i korsningar.

I maj började jag arbeta som kundvärd på Arriva. Arriva heter numera VR Sverige.Vi vinkar inte bara på lokförare och andra kundvärdar. Ser vi personal från Öresundstågen eller SJ så får de också en vinkning. Fast vi får vara försiktiga med hur vi vinkar så att vi inte vinkar ”klart för avgång”.

Det går att vinka på många olika sätt. Ria Wägner som var programledare hade sin egen vinkning. Hon vinkande med handflatan mot sig. själv. Man kan ju även göra en Silvia vinkning. Jag har gjort min variant av Silvas vinkning i ett Youtubeklipp.

 

Om ordet vink i Svenska Akademiens ordlista

Har försökt googla om vinkens historia men hittade inget. I min Bergvalls ordlista från skoltiden förklarar de inte ordet utan de har bara böjningarna av ordet. Böjningarna är vink, vinken, vinkar, vinka och vinkade. I Svenska Akademiens ordlista hittade jag följande om ordet vinka.

vinka verb ~de ~t • röra armarna vanl. för att ge tecken; ​(inte ha mycket tid) att vinka på ⟨vard.⟩ till sitt förfogande

Finita former
vinkar presens aktiv
vinkas presens passiv
vinkade preteritum aktiv
vinkades preteritum passiv
vinka imperativ aktiv
Infinita former
att vinka infinitiv aktiv
att vinkas infinitiv passiv
har/hade vinkat supinum aktiv
har/hade vinkats supinum passiv
Presens particip
vinkande
vinka av• vinka till ngn till av­sked

Nästa gång någon vinkar till dig så är det kanske jag som vinkar eller vinkar tillbaka. En vinkning betyder så mycket.

Nu händer det saker

Nu händer det saker.

Jag och Uffe var nere i Spanien i oktober. Då köpte jag ett radhus. Åkte ner till Spanien i december  för att hämta nycklarna. Sedan åkte jaga ner och kollade till radhuset i slutet av april  Jag har bloggat om det ppå min andra blogg.

utsikt från min balkong

Utsikt från soltaket

 

I mars sålde jag min elbil. Sedan började jakten på att hitta en passande husbil.

min nissan leaf

Nissan Leaf

Hittade en husbil uppe Trollhättan. Den har fiat motor. Uffe kallar den globetrotter och jag kallar den advantage.

husbil

Vår husbil

Jag har i sommar fått jobb på Arriva som kundvärd. Roligt att få ett jobb utanför vården. Är nu klar med kundvärdsutbildningen. Vi Kankse ses på något tåg.

Det enda som inte går min väg är börsen. Då det gäller börsen gäller det att ha tålamod.

 

 

Sparboken av Fru Efficient Badass

Jag har försökt googla på vem som döljer sig bakom aliaset Fru Efficient Badass som skrivit Sparboken men hittar inget namn. Hur som helst så har hon lämnat storstaden och flyttat med familjen upp till sommastugan i jämtland. Hon rekommenderar resfria år för att få bättre fart på sitt sparande. Istället för charter kan man göra fler och kortare utflyket med tåg.

Precis som Sandra Bourbon (Framtidsfeministen) så rekommenderat hon några få vardagslyx för att inte sparandet ska bli för tråkigt. De verkar båda ha en enkel måltid med rödvin tillsammans med goda vänner som vardagslyx.

Både Fru Efficient Badass och Sandra rekommenderar fonder stället för aktier. Vill du gå all in i dit sparande är denna boken perfekt för den som kanske vill skapa FIRE

 

Sparboken : en konkret guide till ekonomiskt oberoende

 

 

Frihetsmaskinen bok av Framtidsfeministen Sara Bourbon

Frihetsmaskinen är skriven av ”Framtidsfeministen” Sandra Bourbon. Jag träffade henne då Christina Engelen ordnade en förläsningstur till Mariehamn tillsammans med Aktiespararna i Västerås. Sandra föreläste om jämställt sparande. Hon  väljer ut företag som har jämnställd ledning. Har de inte jämnställd ledning åkte aktierna ur hennes portfölj. Hon väljer ut aktier till ”Jämställdhetsboxen” på Aktieinvest.

 

bok Frihetsmaskinen

Frihetsmaskinen av Sandra Bourbon

I boken ger Sandra inga aktietips. Hon rekommenderar istället olika fonder. Vidare skriver hon om FIP (frihetsmål i procent ) och NIP (nuvärden i procent). Från början sparade hon asketiskt men upptäckte att det var tråkigt så nu unnar hon sig få frihetspassioner. Hon som många andra som skriver om FIRE har både kortsiktigt och långsiktigt sparande. Då det kortsiktiga växet så kan mån låta det gå över till det långsiktiga och då förkortas tiden till FIRE.

Sandra som så många andra har fått ställa om inför Corona och att denna bok kom till beror på att hon inte kunde åka runt i Sverige och föreläsa som framtidsfeministen. Det går att leva på hennes sätt att spara utan att man känner sig fattig och utträkad. Jag hade dock önskat att hon hade kommit med mer aktieråd. Mitt spartips är att gå in och kolla vilka aktier de olika fonderna har och köpa de aktier de äger och placera på ett ISK. Du kan även följa jämnställdhetfeministens aktier på https://www.shareville.se/

 

Frihetsmaskinen : så skapar du ett finansiellt fritt liv