Författararkiv: elsagunnarsson.se

Tips på aktiviterer under Corona

Jag och Uffe har idag besökt  Konsthallen i Hishult som är ganska Corona säker. Lena Björn ställde ut skulpturer på temat ”doughters of the world. Ideen till skulpurerna fick hon då hon besökte Indien. Där såg hon att unga kvinnor våldtagits och sedan hängts med hamparep. Det blev även en dansföreställning. Musiken från dansföreställningen spelades som bakrundsmusik i konsthallen.

 

skulpturer av Lena Björn Konsthallen hishult

 

På grund av Corona så var det inte mycket att välja på då det gällde fika så vi åkte till Kvarnen i Kornhult. Där åt vi våfflor. Testade även öl från Halmstads bryggeri. Vi testade en IPA och en Lager. Kvarnen i kornhult ställde även ut konst på ovanvåningen.

 

Keramik kvarnen kornhult

konst kvarnen kornhult

 

Igår äkte vi till Höganäs Museum. Det var vernissage tidigare på eftermiddagen. Då vi kom dit var det ingen trängsel. Det var tre akvarellmålare från Göteborg som ställer ut. Håkan lager målar olika kvinnor. Lars A Persson hämtar sina motiv från tyska städer och målar i gråskalan. Min favorit Lars Eje Larsson hämtar sina motiv från skogen.

 

tavla Lars eje larsson höganäs museum

 

akvareller lars eje larsson

 

I andra ändan av museet ställde elever från Kullagymnasiet ut på temat ”identitet och varat”. I gavelrummet visade Åke Ericson fotografi om ”bortom Afganistan –  flyktingarnas kamp.

Vi fikade på La Masion Francoise. Uffe åt en franks äpplekaka och jag åt en croissant med mandefyllning. De har förutom café även restaurang och försäljning av franska delikatesser.

 

Förra helgen åkte vi ut på Trädgårdsrundan.  Vi började med att besöka trädgård nummer 48 Wilsonparkgarden. En annorlunda trädgård med medelhavsväxter och sjösten. Jag rekommenderar er att besöka trädgården den 13-14 juni. Då är det trädgårdsrunda. Vi besäkte vårrundan. Det finns även en sensommarrunda och en måskensrunda.

wilsonparkgarden trädgårdsrundan

 

Sedan fortsatte vi till Hildings Have. Jag har länge tänkt besöka den trädgården men den har inte varit öppen då jag har haft tid. Hilding Nilsson hade på 1900-talet en handelsträdgård men idag är det Helsingborgs Rhododendronförening som håller till i Hildings have. De hade även trädgårdsloppis.

hildings have

Den femte maj gick jag till vite sten. Det är en av sex stenar som en gång i tiden bildade gräns mellan Sverige och Danmark. Jag bor idag inte längre från sten än att jag kan promenera dit. Jag tror att det gått en väg förbi stenen innan riks ettan, gamla E4: an och E4:an drog förbi Skånes Fagerhult. Du  kan läsa mer om vite sten och de andra fem sternarna på Wikipeia

 

vite sten Skånes Fagerhult

Stenen är ganska så mossbelupen men någon annan besökare får rensa den.

 

Edda

Jag och Uffe åkte i söndags till Tomarps Kungsgård för att lära mer om skånska vulkaner men kom hem med Edda . Eddan är en bok som jag haft i drygt 40 på min önskar att läsa bucketlist. Har kommit till sidan 17 av 534 sidor. Boken innehåller både Snorres Edda och den poetiska Eddan. Vi fick även bilder med boken.

Detta inlägg innehåller annonslänkar till Adlibris.

 

 

Jag har länge följt Erik Kjellins Facebookgrupp Skånska vulkaner. Han ordnar vulkanvandringar. Jag har inte deltagit i någon sådan ännu. Nu skulle Erik ställa ut på Tomarps Kungsgård. Denna utställning handlade mer om Eddans berättelse med stenar som knöt an till händelser i boken än om vulkaner.

Under Corona är det inte inträde på Tomarps Kungsgård. De har fått boka av utställare och ställer istället ut verk av sina egna samlingar.

Normalt så lägge de upp bakelsen på en assiett sedan tar man kaffe själv. För tillfället får man inte hälla upp kaffet själv. Hoppas de orkar hålla ut till Corana är över.

Vi har även hunnit med en tur till Radiumkällan i Tyringe och promenerat till en restaurerad vattenkvarn som drev en såg. Där har även varit en masugn. Vattenkvarnen och masugn finns norr om Fedingesjön i Skånes Fagerhult

Ge blod

Det har tyvärr inte blivit så många möjligheter till att ge blod de senast åren. Först fick jag en propp och sedan åkte jag till Borneo. Uffe genom gick två operationer där de tog bort hans  sköldkörtlar. Trodde att jag fick lämna blod för han fick inte någon blodtransfusion.  De ville vara på säkra sdian så jag fick stå över en period.

Jag har sedan många år varit blodgivare på lasaettet i  Helsingborg. Tänkte länge att jag skulle lämna blod. Tyvärr blev jag inte färdig förrän min brordotter blivit skadad i en trafikolycka.

Förr fick man trisslotter ifall man tipsade någon till att bli blodgivare men det har man tagit bort. Idag kan jag vid blodgivning  välja melllan att ge till välgörenhet, eler få en grej, kanske en mugg, ryggsäck eller tygkasse. Jag valde tygkasse

 

https://geblod.nu/

Begagnad elbil och flytt

Ser att bloggen inte har blivit uppdaterad på ett tag men det har hänt en del roliga saker. I onsdag lämnade jag mitt hus på Rya och blev Fagerhultsbo. Jag jobbar kvar som vårdbiträde på Helsingborgs Stad. Söker nu arbete närmare Skånes Fagerhult.

Jag har varit i Krakow. En 60 års present från min dotter och hennes familj. Ni kan läsa mer på min andra blogg https://blogg.semmester.se/?p=3760 . Jag har har även publiserat en bucket list på bloggen https://blogg.semmester.se/?p=3843&preview=true

Ni som läst min blogg har kankse märkt att jag brinner för miljön. Jag har köpt en elbil. Mitt val  blev en Nisssan Leaf. Jag valde det märket för att man kan både snabbladda på till exempel MC Donalds eller långsam ladding  i ett vanligt elutag hemma.  Fick en bra länk till att ladda elbilar https://uppladdning.nu/ när jag köpte elbilen på Nissan i Lund. Det går att köra cirka 20 mil sedan behöver elbilen laddas.

 

I februari åker Sara, barnbarnen och jag till Branäs för att åka skidor. Jag har aldrig varit på skidsemester förr så det ska bli spännande.

Homo Deus – en kort historik om morgondagen.

Jag fick tips  om boken Homo Deus av Annika Elgeskog. Annika träffade jag då jag besökte Borneo med Borneo Vänner. Vem kan skildra männsklighetens som Yuval Noah Harari bokens författare. Han är av judisk härkomst och bor med sin make Itzik i Israel. Yuval är insatt i många religioner då han redogör för männsklighetens historik. Hans specialområde är världshistorik.

Yuvak skriver intressant om humanismen och liberalismen. Då dessa ismer skapar fred.

I slutet av boken tar Yval upp AI (Artificiell intelligens ) och teorierna om att AI ska förgöra människan.

Boken ger säkert tips på annan litteratur då bokens noter är på över 30 sidor. Vill du inte läsa den tryckta boken så finns den även som ebok, ljudbok och cd.

Homo Deus

Detta inlägg innehåller annonslänkar till Adlibris.

Har du testat Klimatkalkylatorn

När jag var och Lyssnade på bloggaren Johanna Nilsson så tipsade hon om https://klimatkalkylatorn.se

Då jag surfade in på Klimatkalkylatorn så fick man svara på frågor. Ni ser resutatet i skärmklippet nedan. Flygresor står för medparten av mina koldioxidutsläpp. Jag har gjort en enda flygresa i år. Resan gick till Borneo och den hade jag bokat för länge sedan. Får fundera på hur jag ska ta mig dit på ett annat sätt i framtiden. För jag älskar Borneo.

 

Efter nyår har jag tänkt byta ut min Sebring mot en mindre elbil. Då blir jag även sambo med Uffe. Då får jag nog ner påverkan genom bostaden.

Det är WWF och SEI som har skapat testet.

Testa

https://klimatkalkylatorn.se

Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv boken som innehåller 365 råd

Ett hållbart liv ger 365 tips för en hållbar vardag.  Boken ger inga pekpinnar utan mena att alla kan göra lite för att  det ska ge resultat på miljön. Då du öppnar pärmen får du reda på att boken är gjord för att återbrukas och läsas av flera. Jag fick sätta det femte strecket i boken. Det ges även uppgifter om hur man kan swisha pengar som stöd till Naturskyddsföreningen.

 

De första 69 tipsen är om vad man kan göra i hemmet. Tipsen mellan 70-112 handlar om vad man göra tillsammans med grannar och övriga samhället för påverka och skapa opinion. De följande 44 tipsen tar upp vad man kan göra med maten. Sedan följer några tips om vad man kan göra med kroppen, i affären och resor.

Andra saker som man kan påverka är jobbet, skolan, barnen, fritiden, festen och trädgården.

När du läst de 365 råden så tas det upp mer globala ämnen som klimatet, miljögifter, vatten, skogen och jordbruket.

Alla kan göra lite så får vi en mera hållbar planet.

Ett hållbart liv finns även som ebok.

Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv

Då du läst boken har du säkert en massa länktips att läsa igenom. Det hade i alla fall jag.

Detta inlägg innehåller annonslänkar till Adlibris.

Tågsemester Facebookgruppen som skapade en bok

Tågsemester gruppen skapade Susanna Elfors. Inte anade hon då att gruppen idag 191009 skulle ha över 100000 medlemmar. Eva Wrede hörde av sig till Susanna i början av 2018 om att skriva en bok. Det blev 24 olika berättelser. De som bidragit till boken är allt från singlar, pensionärer, barnfamiljer till bröllopsresenärer. De flesta resentärer håller sig inom Europa och reser med interrailkort med varierande antal resdagar. Med boken förljer även en interailkarta. Vad man hoppas på är att tåget ska komma ifatt flyget då det gäller enkelhet att boka sin resa.

 

 

Det ligger i tiden om man vill vara klimatsmart så det finns en del som åker österut på Transibiriska järnvägen. Vad som låter spännande är att många åker till Ulan Bator då Transibiriska järnvägen delar sig i tre grenar.

Boken Tågsemester är en intresant inspirationskälla för att ta sig med tåg runt om i välden. Önskar er en härlig resa.

Tågsemester

Detta inlägg innehåller annonslänkar till Adlibris.

Rosa Bandet 2019 designat av Ben Gorham

De senaste åren har Cancerfonden tillsammans med sina samarbetspartners ICA, Apoteket hjärtat, LIndex och XXL  spridit information om cancerforskning och sålt Rosa Bandet. Kampanjen genomförs varje år i oktober. Årets designer är parfymkreatören och entreprenören Ben Gorham. Bandet är formgivet som ett slitstarkt rep för att symbolisera hoppet som binder oss samman i kampen mot cancer.

 

De har haschtag #jagbärbandet och de har i år en app som heter löpbandet.

Idéen med Rosa Bandet kommer från Amerika där kampanjen heter Pink Ribbon och startaade 1991. I Sverige startade kampanjen 2003 och har samlat in över 843 miljoner kronor.

 

Jag har tidigare bloggat om olika designer av bandet på min andra blogg tjäna pengar på nätet

 

Rosa Bandet

 

Jag har inte fått ersättning för att skriva om Cancerfondens kampanj.

Reload : så blir du återhämtningssmart

Boken Reload : så blir du återhämtningssmart är skriven av Henrik Fexeus och Catharina Enblad. Henrik Fexeus är känd från TV serien Hjärnstorm.  och Kärlekskoden. Han har även vloggat, poddat och skrivit åtta böcker. Catharina har arbetar som redaktionsledare i riksdagen. Hon har även varit chefredaktör för tidningen Chef och redaktionschef på ToppHälsa och M-Magasin

 

Boken har tre delar och nio kapitel. Först förlarar de vad Reload är. Sedan beskriver de vad som händer om man får för lite återhämtning. Du kan göra ett test och se hur mycket återhämtning du får i din vardag. De presenterar sedan reloadtekniker så att du kan ladda batterierna. Det bjuds på tips hur du möter omgivningens krav. De ger även tips hur du kan skapa en treveckors plan för att du ska må bra.

Känner du också för att ladda om så surfa in på

Reload : så blir du återhämtningssmart

 

Detta inlägg innehåller annonslänkar till Adlibris.