månadsarkiv: november 2021

Sparboken av Fru Efficient Badass

Jag har försökt googla på vem som döljer sig bakom aliaset Fru Efficient Badass som skrivit Sparboken men hittar inget namn. Hur som helst så har hon lämnat storstaden och flyttat med familjen upp till sommastugan i jämtland. Hon rekommenderar resfria år för att få bättre fart på sitt sparande. Istället för charter kan man göra fler och kortare utflyket med tåg.

Precis som Sandra Bourbon (Framtidsfeministen) så rekommenderat hon några få vardagslyx för att inte sparandet ska bli för tråkigt. De verkar båda ha en enkel måltid med rödvin tillsammans med goda vänner som vardagslyx.

Både Fru Efficient Badass och Sandra rekommenderar fonder stället för aktier. Vill du gå all in i dit sparande är denna boken perfekt för den som kanske vill skapa FIRE

 

Sparboken : en konkret guide till ekonomiskt oberoende

 

 

Frihetsmaskinen bok av Framtidsfeministen Sara Bourbon

Frihetsmaskinen är skriven av ”Framtidsfeministen” Sandra Bourbon. Jag träffade henne då Christina Engelen ordnade en förläsningstur till Mariehamn tillsammans med Aktiespararna i Västerås. Sandra föreläste om jämställt sparande. Hon  väljer ut företag som har jämnställd ledning. Har de inte jämnställd ledning åkte aktierna ur hennes portfölj. Hon väljer ut aktier till ”Jämställdhetsboxen” på Aktieinvest.

 

bok Frihetsmaskinen

Frihetsmaskinen av Sandra Bourbon

I boken ger Sandra inga aktietips. Hon rekommenderar istället olika fonder. Vidare skriver hon om FIP (frihetsmål i procent ) och NIP (nuvärden i procent). Från början sparade hon asketiskt men upptäckte att det var tråkigt så nu unnar hon sig få frihetspassioner. Hon som många andra som skriver om FIRE har både kortsiktigt och långsiktigt sparande. Då det kortsiktiga växet så kan mån låta det gå över till det långsiktiga och då förkortas tiden till FIRE.

Sandra som så många andra har fått ställa om inför Corona och att denna bok kom till beror på att hon inte kunde åka runt i Sverige och föreläsa som framtidsfeministen. Det går att leva på hennes sätt att spara utan att man känner sig fattig och utträkad. Jag hade dock önskat att hon hade kommit med mer aktieråd. Mitt spartips är att gå in och kolla vilka aktier de olika fonderna har och köpa de aktier de äger och placera på ett ISK. Du kan även följa jämnställdhetfeministens aktier på https://www.shareville.se/

 

Frihetsmaskinen : så skapar du ett finansiellt fritt liv