månadsarkiv: augusti 2022

Spara med glädje av Karin Sjöblom

Karin Sjöblom som skrivit boken ”Spara med glädje” lyssnde jag på då Aktiespararna i Helsingborg inbjudit henne till ett arrangemang på hotell Marina Plaza. Det var en pigg dam över de 80 som hade kolll på aktier. Hon berättade att hon fött sina barn under tiden hon bodde i Helsingborg. Karin är född i Umeå trakten och bor numera i Växjö. Nu var det ju boken jag skulle skriva om.

Detta linlägg innehåller affiliatelänkar till Adlibris.

Det märks att Karin varit lärare. Hon skriver kort, koncist och lättfattligt om de olika ämnena inom sparområdet. Det är den mest lättlästa boken om ekonomi som jag läst. Inte mycket konstiga facktermer som många män svänger sig med.

 

Spara med glädje! : ett framgångsrecept

Förutom att hon skriver böcker så är det hon som står bakom Akiteinvests hållbarhetsprofil på Instagram. Hon åker även runt och har förläsningar om aktier. Pengarna som hon för in för sina föreläsningar går till läkare utan gränser. Hon har utsetts till årets sparprofil av tidningen Affärsvärlden.

Vill du bli pigg och allert som gammal. Gör som Aktiestinsen Lennart Israelsson och Karin Sjöblom ägna dig åt aktier så finns det riska att chanserna ökar.  Lycka till med läsandet.

Spara med glädje! : ett framgångsrecept av Karin Sjöblom

 

En vinkning betyder så mycket

Då jag och min dotters far var ute och åkte med båten på Lagan så fick vi ofta  en vink från andra  Svensson som var ute med sin båt. Trevligt tyckte vi.

Några år senare fick Göran jobb på lokaltrafiken i Helsingborg. Chafförerna på lokaltafinen vinkade på varandra då de möttes i på de olika gatorna i stan. Undrar fall de vinkade på SJ:s busschaufförer. Ja SJ hade bussstrafik på den tiden.

Jag har skaffat en husbil. Då jag skulle köra till jobbet första dagen med husbilen var det en förare i en annan husbil som vinkade till mig. Det var jätte trevligt att någon vinkar till en klockan sex på morgonen. Självklart vinkade jag tillbaka.

Jag och min syster åkte till Kebnekaise. Vi vinkade tillbaks till alla de som vinkarde på oss.  Det blev även till att vinka fram de som ville gå över gatan och vinka fram andra trafikanter så det blev lättare att svänga i korsningar.

I maj började jag arbeta som kundvärd på Arriva. Arriva heter numera VR Sverige.Vi vinkar inte bara på lokförare och andra kundvärdar. Ser vi personal från Öresundstågen eller SJ så får de också en vinkning. Fast vi får vara försiktiga med hur vi vinkar så att vi inte vinkar ”klart för avgång”.

Det går att vinka på många olika sätt. Ria Wägner som var programledare hade sin egen vinkning. Hon vinkande med handflatan mot sig. själv. Man kan ju även göra en Silvia vinkning. Jag har gjort min variant av Silvas vinkning i ett Youtubeklipp.

 

Om ordet vink i Svenska Akademiens ordlista

Har försökt googla om vinkens historia men hittade inget. I min Bergvalls ordlista från skoltiden förklarar de inte ordet utan de har bara böjningarna av ordet. Böjningarna är vink, vinken, vinkar, vinka och vinkade. I Svenska Akademiens ordlista hittade jag följande om ordet vinka.

vinka verb ~de ~t • röra armarna vanl. för att ge tecken; ​(inte ha mycket tid) att vinka på ⟨vard.⟩ till sitt förfogande

Finita former
vinkar presens aktiv
vinkas presens passiv
vinkade preteritum aktiv
vinkades preteritum passiv
vinka imperativ aktiv
Infinita former
att vinka infinitiv aktiv
att vinkas infinitiv passiv
har/hade vinkat supinum aktiv
har/hade vinkats supinum passiv
Presens particip
vinkande
vinka av• vinka till ngn till av­sked

Nästa gång någon vinkar till dig så är det kanske jag som vinkar eller vinkar tillbaka. En vinkning betyder så mycket.