Chateau vadå för mig blir det naturvin i fortsättningen

Jag har av mina vänner blivit intutad med vilken kvalitet systembolaget borgar för tills jag läst boken Chateau vadå, nu blir det naturvin om det finns.

Detta inlägg innehåller annonslänkar för Adlibris

Systembolaget har kommit på att om man har ett slott på etiketten så borgar det för kvalitet. Idag kan du genom Google Maps surfa till producenten och konstatera att slottet bara finns på etiketten.

 

 

Jag trodde i min enfald att ett ekologiskt vin var ekologiskt hela vägen från producent. Det är bara odlaren som behöver följa de ekologiska lagarna. De kan sedan i framställningen tillsätta en hel del som jag ifråga sätter. Det finns krater inom vinindustrin som jobbar hårt inom E-U för att slippa lagstiftning om  innehållsförteckning på förpackningen. Öl och andra livsmedel måste uppge innehållet på sina förpackningar.

Vill man ha vad jag kallar ekologiskt vin så får ni köpa naturvin. Mats Nilsson har en bra sida om naturvin på https://www.naturvinsguiden.org/. Systembolaget har inte så mycket naturvin att skryta med än så länge.

Systemet anger på hyllkanten hur mycket socker ett vin innehåller. De presenterar i vilket fall som helst inte sulfithalten i vinet, vilket är viktigt för allergiker.

Jag fick även tips om orange vin då jag läste boken. Det är egentligen ett vitt vin som jäst med skalen. De kan även ha  lagrats på amforor. Det finns ingen lagstiftning om tillverkning av orange vin. Orage vin tillverkades redan för 7000 år sedan i Georgien. Idag tillverkas oranget vin i Georgien, Krotien och i vissa delar av Italien. Ska beställa orange vin nästa gång. Kanske det blir ett blogginlägg om vinet, vem vet.

Ladda hem appen Raisin från Google play. Där finns info om naturvin.

Jag är medlem i Äkta vara en förening mot matfusk som Mats Nilsson skapat. De korar varje år årets matbluff. Du kan surfa in och nominera någon ifall du har någon kandidat.

En blåsig höstdag åkte jag till Klippan för att lyssna på Mats Nilsson där han berättade om hur mycket konstiga ämnen som finns i glass. Det behövs ju egentligen bara 4-5 stycket. Rekommenderar er att lyssna på Mats föreläsningar. Nu är det ju några böcker sedan som jag lyssnade på honom. Vill ni läsa mer om fuskmat så surfa till Böcker av Mats Nilsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.