Så får du ett superminne – Jonas von Essen

Normalt brukar jag inte titta på TV programmet Talang. Senast jag såg programmet var Jonas von Essen med. Innan han kom till final hade han visat att  kunde minnas namnen på alla 500 i publiken. I finalen visade han att han kunde minnas 13208  decimaler av talet PI. Han hade med sig en bok med alla 13208 decimalerna av talet PI.

Jag kunde efter detta int låta bli att läsa hans bok om superminne.

 

Jag har jobbat som väktare och på 1990 talet läste jag en bok om minnesteknik med samma grundtekniker som Jonas skriver om i boken. Han går vidare och förklarar hur man översätter binäratal till decimaltal. En jättevärdefull konst för dataprogrammerare

För mig var det förvirrande trotts att jag förmodligen lider av en eller flera bokstavskombinationer. Jag hade problem att minnas alla de där orden som finns mellan det som man ska komma ihåg. Beror nog på mitt tålamod. Det är säkert en träningssak. Minns inte vem som myntade begreppet 10000 timmar för att verkligen behärska en sak. Tror att Jonas lagt ner tusentals timmar för att bli tvåfaldig världsmästare i minne.

Då jag läste först minnesboken hade vi inte så mycket skärmtid. Jag hade ingen dator hemma och datorn på jobbet visade mest ”syntax error”. Idag då jag både har mobil och dator har jag fortfarande jätte svårt att skapa de där fantasifulla minnesslingorna. Sedan har jag ännu svårare att hitta tillbaka i minnet på min egen hårddisk, hjärnan. Önskar att jag kunde lösa detta precis som att kunna speedreeding. Det klarar min pojkvänn men jag har inte knäckt det än.

Vi fick i skolan lära oss psalmverser de flesta har idag glömt om de inte har en speciell rytm. Tror inte på att man ska tvinga barn lära sig psalmverser. Bättre var det att lära sig multiplikationstabellen utantill. Det har jag haft nytta av än idag. Skulle vara intressant om skolan kunde ta till sig bra minnesteknik.

Memorera ska vara kul säger Jonas von Essen. Hoppas du kan knäcka minnes nöten genom att läsa

Så får du ett superminne

Jonas har en egen hemsida

 http://www.jonasvonessen.se/

Visste ni att det fanns ett minnesförbund? De anordnar tävlingar. Sverige står sig bra då det gäller minnesteknik.

Svenska Minnesförbundet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.